р. Височица - Сърбия

Moderator: vandobrev

Post Reply
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

р. Височица - Сърбия

Post by manev »

:) Здравейте казвам се Димитър Експлоров ..като често може да чуете и прякора ми "промоутъра" :) под същите прякори можете да намерите и колцината ми приятели с които в последно време си прекарваме чудесно по каньоните и реките на нашата и други държави :) разбира се имаме и добри приятелчета които ни предават често и ходят да ядат козунаци в Ямбол когато киното и операта в Самоков не работят. Ако се чудите къде са те можете да ги намерите до ЖП гарата ...или точно срещу нея :mrgreen:

Съвсем ясно осъзнаваме че сме нещастници, малоумници, леваци, самоубийци, хора с малки възможности като карачи и всичко друго което се сетите от тоя род ... ако случайно чуете това от някъде ...Да! вярно е такива сме.
През останалото време намираме начин да отидем някъде и да се изметаме в някоя рекица ей тъй с идеята че после ще може и други хора да карат там и да се знае че това е още едно трасе за спускане с което може да запълните програмата си за сезона... извиняваме се предварително за което :) :)

Днес пак се бяхме събрали едни нещастници и въпреки че набелязаната цел показваше високо ниво на водата и риск в каньона й да наберем по един венец с маргаритки решихме че можем да си позволим лукса да рискуваме.
Именно по тази схема често носим лодки по склоновете или припадаме от немощ във водата по време на спускане ...
речено сторено и нисана кацна на летище Ръсовци ..всички се разтичаха по храстите по тоалетни нужди след като погледнаха че реката е на ръба на брега ... а надолу цял тесен каньон ни чакаше ..без опция за оглеждане
Image
после леко се вмъкнахме а реката започна с един умерен клас 2-3 тип Земенския пролом
Image
дойде и тясното и започнахме да проточваме вратове в острите завои
Image
Това е селянин в каньона с радомирска семка имитиращ стила на снимане на Анакин скай Пейков :) отзад Юнаци атакуват бързея зад завоя ...
Image
още един нещастник с Широколъшко-Видинско потекло чийто акъл стига до там да се мята в бързеи от типа на този в дъното ... без да си дава сметка че може да се измокри малко прекалено много и да си загуби деня
Image
Интересни образования от типа "ей са се наиграхме"
Image
Този "играч" ми дължи една снимка от такъв тип ..
Image
имаше и странични водопадченца ..всичките течаха
Image
после забихме в един участък който ни е "под нивото" ... но до нас доплува едно пластмасово бирено шише което като загледахме имаше зъби и мустаци :)
Добрия стар "седефчо" (видрата от струма) беше дошъл да ни подсети да не се отпускаме ...
Image
оказа се че майтап си е правил и от там се забихме в един мост ..който се оказа че не е нашия и че или ще търсим Муцев някъде или Влади ще го посвещаваме в сектата на "горските" каякари.
Image
по съвет на местните тръгнахме надолу защото се оказа че някой е дръпнал тапата на езерото в което трябваше да забием и се натъкнахме на река която принципно не съществува и е залята от язовир ...
Image
Да ви напомня това за "чики рики буба марооо" :) Веднага си я запях като го видях
Image
"Долината на смърта" и истинския мост в дъното на кадъра. Ако е пълен язовира определено човека трябва да ви чака на горния до който се стига по поносим черен път ...иначе ... 4-5 километра туристически каяк не ви мърдат :) може и по малко да са ..на който му се гребе да пробва
Image

Реката е средно клас 3 като има един бързей който си е клас 4. Подлъгва те че едното му минаване е по лесно но като се загледаш в реката ясно се вижда страничния наклон и че ще се забиеш точно където не трябва. Хубавото е че има опция за оглеждане и дори и за пренасяне...поне на това ниво...
Има си отвесни части но някак релефа позволява спиране на някои места и заради острите завои има опция да спреш в средата им и да видиш какво има надолу ... поне в тоя случай се оказа ползотворно. Грехота ще е човек да е в района и да не направи поне едно спускане по нея. Не е сложна стига де не плувате в нея защото беше студена и с доста бързо течение ...трудничко ще е да ви съберат заедно с екипировката и да се върнете в реката.
ето линк към галерията и мисля че няма да е за първи път да благодаря на всички за хубавия ден ;)
http://whitewater-bg.com/view/galleries/529
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
graf_bezuhoff
Posts: 1091
Joined: 22 Apr 2008, 13:40
Location: София

Re: р. Височица - Сърбия

Post by graf_bezuhoff »

Ама това "нашия" язовир ли го няма, дето му се точехме цяла пролет?!?

На карта е колкото Искър дълъг, но щом липсва... Няма да го караме тоя уикенд.
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: р. Височица - Сърбия

Post by manev »

graf_bezuhoff wrote:Ама това "нашия" язовир ли го няма, дето му се точехме цяла пролет?!?

На карта е колкото Искър дълъг, но щом липсва... Няма да го караме тоя уикенд.
там е бе ...просто е по къс
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
petkan
Администратор
Posts: 353
Joined: 05 Dec 2007, 18:56

Re: р. Височица - Сърбия

Post by petkan »

Мислех да подмина темата без коментар, но както е казал един човек: ако мълча, значи съм съучастник.

Та както западните ни съседи обичаха да се изразяват не много отдавна: Колумбе, йебем ти откритието. По подобен начин очите ми не успяха да се просълзят докато чета как крадеш време от семейството си (примерно) за да можеш да "откриеш" реки по които после ние/вие/те да караме/те. Ако това ти е целта - моля те, спри. Другия вариант е да кандидатсваш за бюджет (към БКО например) за тези географски подвизи. Преди това обаче, провери дали някой германец или чех не са били там вече за да няма девалвация.

Друг сърцераздирателен пасаж, който привлече погледа ми, е този с припадането от изнемога и замръкването по разни чукари в името на гореупоменатата обществена кауза.

Ако моята диета се състои от цигари, кафе и бира, подозирам аз също щях да бера душа на всяка река изискваща повече от един час интензивно гребане. Липсата на физическа кондиция само би помогнала. Както и да не си особенно трезвен. Просто в края на деня не бих се гордял с това.

Замръкването, което на недобре осведомен читател би се сторило героично и себеотрицателно, се дължи (пак според мен) най-вече на ненавременно влизане в река, за която някой е пропуснал да събере достатъчно сведения. Примери има в изобилие и за съжаление учасваш в повечето от тях. Вместо да се каже: не правете като нас, защото може да бъде опасно, този стил се описва във форума като героика и приключения. WTF?..

Трето е темата за "малките възможности като карачи". Всички келеши, повече или по-малко, сме аматьори. Не там е проблема, а в нежеланието да си го признаем. Вместо това с ентусиазъм се захващаме да учим другите, независимо от това, че липсва основното образование по темата.

И накрая, че взе да ми омръзва, един съвет. Бъди егоист, забавлявай се и не живей заради другите. Така вероятноста и ти и другите да сте щастливи е по-голяма.
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: р. Височица - Сърбия

Post by manev »

Тоя бързей доста фотогеничен ще излезе ...

..лейди Джагарска и "водопада на смърта"
Image

Реката я намерихме с незначителна разлика в нивото спрямо предишното ни посещение ...може би с една идея надолу. Този път всичко се беше раззеленило и определено това трасе се класира като едно от най-красивите в нашите околия.
...за съжаление пак ни се падна "Гид-темерут" :)
Image
Image
при всички положения реката може да понесе още 10 сантиметра ниво надолу и тогава ще е и малко по интересно (може би) Освен големия бързей и още един участък с една технична секция разделена на два етапа реката не изисква кой знае какви умения. Ако не ви паникьосва теснотията и "безизходицата" на каньоните определено ще и се порадвате.
Големия бързей е предсказуем и може да се спре и заобиколи. Оглеждането става от левия бряг но първо трябва да се спре в едно голямо обратно което е в дясно и после един по един да се изнесете с траверс към левия бряг. Там има обратно за лодка и половина и е на входа на бързея.
На този етап се кара в лявата му част защото е преграден от голяма скала в средата която го разделя на две. При първоначален оглед ви подлъгва че в дясно ще е по лесно минаването но реално реката там е с лек наклон наляво и ако си изтървете линията ще попаднете именно в скалата където течението се блъска а двете странични не биха в позволили да излезете от там. Ако сте и последен определено няма да има кой да ви помогне защото групата е изтекла надолу и трудно ще се намери начин да се върне ...
Image
Трасето е известно на местната младеж. На входа се сблъскахме с двама юнаци които доста опулено ни погледнаха и се опитаха да ни предупредят че реката е пълна и че ще издавим надолу. Тактично не изпаднахме в балкански спорове с тях и им казахме че знаем с какво се захващаме. Доста бяха респектирани от нивото и от каньона. Обяснението за това ги видяхме 200 метра надолу след като се натъкнахме на една увита и разпарцалена ПВЦ лодка на едно дърво :)
Явно се практикува класическия "идиотинг" по нея в по летните месеци като се спускат с каквото намерят и до където стигнат. При предишното ни посещение тази лодка я нямаше. Хората в селата много ни се радваха но си личеше че местната младеж е "жестоко" ощетена от географското си положение. Района там определено е зарязан и дано се оправят някой ден.
При всички положения каньона е чудесна дестинация за хора които нямат претенции за "високи спортни постижения" ... който има възможност определено има шанс да го посети и следващата седмица.
линк към галерията
http://whitewater-bg.com/view/galleries/547
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: р. Височица - Сърбия

Post by manev »

... и така
Стори ми се уместно с останалите аргонафти в Софето да се отправим към нещо по достъпно или по скоро интересно. Те и за секунда не възразиха пък и с нетърпение чаках да видя физиономиите на Сашка и Стоян когато се напъхат в каньона вътре защото не го бяха карали :) ... завиждам им за усещането ;)

Този път реших да пробвам да влезем от по логичното и достъпно влизало което е на около 4-5 километра по пътя нагоре в село Височка Ржана (следващото). Там основния път слиза до реката и има мост с чешма и добра отбивка. Реката е непосредствено до пътя и се спестява онзи офроуд до моста от който влизахме.

Печели се още около 40 мин. спускане в стил Струма земенски пролом (2-3). Не забелязах притоци да влизат надолу което значи че там много лесно може да се придобие представа за нивото. Изглеждаше пълноводна с не много високо ниво, но се оказа поносимо средно към ниско. Тая река е от тия дето винаги ме лъжат за нивото и явно няма да се разберем с нея ...

Каньона е чист и няма нищо затлачено в него така че ако ходи някой идните дни да не се притеснява.
Като цяло добро трасе за начинаещи с авантюристичен дух но си трябва някой да "контролира" вътре защото са отвесни стените и много, много няма мегдан за гонене на екипировка и хора ... даже ич :) не се бедства сериозно ма ако ще ходи някой пеша ми е интересно да видя катерачните му умения :)
П.С.
Позаседяхме се в кръглата кръчма с цел изгонване на каръка от тая година ... работата е свършена :)
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
Post Reply